-
Coșul este gol!
Pregatirea prin sablare
Referitor la sablare au fost definite patru grade de pregatire dupa cum urmeaza: Sa 1, Sa 2, Sa 2½ si Sa 3. Doar o sablare usoara este necesara pentru obtinerea gradelor de curatare Sa 1 si Sa 2. In schimb pentru obtinerea gradelor de curatare Sa 2½ si Sa 3 este necesara o operatie de sablare mai intensa.
Sa 1 - Sablarea usoara
La o analiza a aspectului suprafetei, aceasta nu trebuie sa fie contaminata cu pete vizibile de ulei, vaselina, praf, tunder neaderent, rugina, vopsea sau alti contaminanti.
Sa 2 Sablare profunda
La o analiza a aspectului suprafetei, aceasta nu trebuie sa fie contaminata cu pete vizibile de ulei, vaseline, praf, , rugina, vopsea sau alti contaminanti si majoritatea tunderului (stratul de oxid de fier) este eliminat. Alti contaminanti existenti trebuie sa fie aderenti pe suprafata.
Sa 2½ Sablare foarte profunda
La o analiza a aspectului suprafetei, aceasta nu trebuie sa fie contaminata cu pete vizibile de ulei, vaselina, praf, , rugina, tunder, vopsea sau alti contaminanti. Alte reziduri daca raman pe suprafata trebuie sa fie sub forma unor pete foarte fine distribuite zonal si de dimensiuni mici (nu pe toata suprafata).
Sa 3 Sablare foarte profunda pana la „alb metalic”
La o analiza a aspectul suprafetei, acesta nu trebuie sa fie contaminata cu pete vizibile de ulei, vaselina, praf, , rugina, tunder, vopsea sau alti contaminanti. Culoarea suprafetei trebuie sa fie metalic uniform distribuita.
La inceputuri, pentru sablare s-a utilizat nisipul, dar deoarece prezinta pericol pentru personalul sablator (poate cauza silicoze), utilizarea acestuia a fost interzisa.
Tipurile de abraziv utilizate pentru sablare pot fi clasificate dupa cum urmeaza:
Materialele de sablare trebuie sa fie uscate, sa nu contina contaminanti, acesti contaminanti avand efect negativ asupra performantelor sistemului de vopsire. Dimensiunile particulelor de abraziv trebuie sa fie astfel alese, incat profilul rugozitatii suprafetei sablate sa fie in conformitate cu cerintele sistemului de vopsire. Aspectul suprafetei sablate (rugozitatea) trebuie sa fie in conformitate cu standardul ISO 8503.
Pentru piesele din inox se recomanda utilizarea de materiale de sablare nemetalice care sa nu fie impurificate cu saruri precum clorurile.
Gradul de curatare a suprafetelor sablate indiferent de tipul de vopsea utilizat va fi raportat la standardul ISO 8501-1.
Dupa pregatirea suprafetei prin sablare aspectul obtinut va fi unul rugos. Rugozitatea suprafetei dupa sablare va fi functie de tipul de abraziv utilizat. Pentru a obtine o calitate superioara a suprafetei sablate si o productivitate buna , particulele de abraziv utilizate trebuie sa contina atat particule mari cat si mici.Particulele mici asigura indepartarea rapida a ruginii si impuritatilor in timp ce particulele mari vor asigura obtinerea rugozitatii dorite.
Prin sablare se obtin suprafete curate si se asigura o suprafata de ancorare a vopselei dar in acelasi timp va creste suprafata specifica a piesei.
Trebuie evitat sa se utilizeze materiale abrazive de dimensiuni foarte mari, deoarece in acest mod se obtin rugozitati foarte mari si va creste consumul de grund pentru acoperirea acestor denivelari.