-
Coșul este gol!
Inlaturarea Reziduurilor Metalice, Ruginei si a Contaminantilor
Inainte de sablare, suprafata otelului trebuie pregatita atat din punct de vedere mecanic (indepartarea resturilor metalice, a stropilor de sudura, rotunjirea colturilor, etc.) cat si a contaminantilor(saruri,uleiuri). Acest lucru este important deoarece o pregatire slaba a suprafetei va conduce la diminuarea protectiei anticorozive indiferent de sistemul de vopsire aplicat.
Standardele mentioneaza ca pe suprafata nu trebuie sa fie substante straine precum: substante solubile in apa, arsuri de la sudura, stropi de sudura, vaseline, uleiuri. Pentru unele din aceste impuritati indepartarea printr-o metota mecanica poate fi dificila. In aceste cazuri utilizarea spalarii poate fi o solutie inainte de sablare sau pot fi indepartate prin hidrosablare.
Indepartarea uleiurilor/vaselinelor
Uleiurile si vaselinele de pe o suprafata pot fi evidentiate usor prin metoda „apa pe gasca”. Aceasta metoda consta in pulverizarea pe suprafata care este suspectata de a fi contaminata cu ulei iar daca apa se cumuleaza in picaturi este sigur ca avem acesti contaminanti pe suprafata. Aceste uleiuri sau vaseline trebuiesc indepartate de pe suprafata.Acest lucru se poate realiza cu solutii alcaline de degresare urmata de clatirea cu apa curata. Solutiile alcaline de degresare pot avea rol si in indepartarea altor contaminanti precum a sarurilor solubile in apa. Pentru anumite situatii trebuie avut in vedere ca pH-ul sa nu fie prea mare mai ales cand se utilizeaza pentru suprafete din zinc sau aluminiu.
In unele fabrici mari degresarea se realizeaza utilizand bai de degresare. Aceasta metoda este mult mai eficienta comparativ cu pulverizarea de solutii alcaline pe suprafata contaminata. In general aceste bai de degresare sunt incalzite.
De asemenea pentru indepartarea grasimilor se pot utiliza si solventi emulsionabili. Aceasta clasa de degresanti consta in amestecuri de solventi puternici cu un grad mare de dizolvare a grasimilor, emulgatori si in uneori apa. In acest caz dupa indepartarea uleiurilor va urma o clatire cu apa curata.
Nota: va rugam sa retineti ca spalarea cu solventi sau diluanti urmata de stergerea cu o carpa nu este recomandata deorece in acest mod se va obtine un strat forte fin de ulei pe toata suprafata. Acesta metoda de indepartare a grasimilor trebuie evitata.
Indepartarea sarurilor solubile
Sarurile solubile, daca sunt prezente pe suprafata in perioada aplicarii sistemului de vopsire , vor cauza aparitia ,dupa o perioada scurta de timp, de blistere (basici) pe suprafata vopsita, respectiv, vor conduce la pierderea prematura a rolului sistemului de vopsire aplicat.
Daca avem astfel de contaminanti, suprafata trebuie sa fie spalata cu apa proaspata , lasata sa se usuce si apoi aplicat primul strat de vopsea. Trebuie tinut cont de faptul ca intre spalare si aplicarea primului strat (grund), timpul trebuie sa fie cat mai scurt posibil pentru a evita recontaminarea suprafetei. Din acelasi cosiderente, daca timpul intre aplicarile straturilor urmatoare este foarte lung, trebuie verificat de fiecare data daca nu avem contaminare cu saruri solubile ale suprafetei. Daca suprafata este contaminata va trebui sa spalam de fiecare data pana la obtinerea de valori conforme cu specificatiile de vopsire.
Verificarea contaminarii cu saruri solubile in apa se va realiza in conformitate cu standardul ISO 8502-6; daca avem suspiciuni ca pe suprafata avem contaminare cu saruri de fier verificarea se va realiza in conformitate cu standardul ISO 8502-1; daca suprafata este contaminata cu praf verificarea se va realiza in conformitate cu standardul ISO 8502-3.
Micro-condensarea apei sau aparitia ghetii pe suprafata este uneori forte dificil de observat cu ochiul liber. Din aceasta cauza daca avem suspiciuni referitoare la micro-condensare sau gheata pe suprafata putem utiliza foarte usor hartia indicator de apa. Hirtia va fi presata aproximativ 30 secunde pe suprafata (se vor purta obligatoriu manusi pentru a evita reactia hartiei cu transpiratia de pe maini) si se va verifica daca exista schimbarea culorii hartiei fapt ce va indica prezenta apei. Aceasta metoda se utilizeaza si pentru a evidentia daca avem gheata pe suprafata, deoarece caldura mainii o va topi.
Preliminary surface treatment/Tratamente preliminare ale suprafetelor
Daca structura a fost avariata, aceste neconformitati trebuie remediate inainte de curatarea suprafetei otelului.Aceste tipuri de neconformitati cel mai des intalnite sunt crestaturi respectiv exfolieri rezultate in urma proceselor de obtinere prin laminare. Aceste crestaturi in material pot fi eliminate prin polizare. In cazul crestaturilor foarte adanci, dupa eliminarea lor prin polizare este necesar sa se masoare grosimea metalului ramas pentru a evita problemele de siguranta ale structurii metalice. In cazul in care avem exfolieri pe suprafata metalului, acestea pot fi eliminate tot prin polizare. Dupa polizare este necesar ca obiectul sa fie verificat.
O atentie foarte mare va fi acordata muchiilor care vor trebui sa fie rotunjite. Majoritatea specificatiilor includ recomandari pentru rotunjirea muchiilor la o valoarea de cel putin 2 milimetri.
Dupa terminarea operatiilor de sudura a obiectului, toate rezidurile rezultate pe suprafata precum funinginea de la sudura trebuiesc eliminate prin spalare iar daca cordonul de sudura are aspect foarte rugos acesta trebuie prelucrat prin polizare.Toate zonele ascutite trebuiesc rotunjite la o valoare a razei de cel putin 2 milimetri.
Suprafetele dure rezultate in urma taierii cu flacara trebuiesc eliminate prin polizare inainte de pregatirea suprafetei prin sablare.
Suprafetele inainte de sablare trebuie sa nu fie impurificate cu substante straine precum fum de la sudura, stropi de sudura, aschii de metal, ulei, vaselina, sare etc. Toate suprafetele trebuie spalate cu apa prosapata inainte de operatia de sablare. Toate defectele majore ale suprafetei precum exfolieri ale metalului, cruste, au efecte negative asupra rezistentei anticorozive a sistemului de vopsire, si din aceasta cauza trebuiesc eliminate printr-o metoda adecvata. In cazul in care aceste defecte au fost semnalate dupa sablare, se va trece la eliminarea lor urmand ca sablarea sa se refaca pentru aceste zone.
Toate sudurile trebuiesc inspectate pentru a fi conforme inainte de sablare.
Suprafetele cu pori, cavitati etc. trebuiesc indepartate printr-o metoda adecvata sau realizate reparatii prin sudura.