cartela RAL

Finisari pardoseli

Informatii generale Finisari pardoseli


Aceste informatii sunt specifice aplicarii vopseleor epoxidice pe suprafete de ciment orizontale (pardoseli). Pe piata exista o multitudine de formulari de vopsele pentru pardoseli. In alegerea corecta a tipului de vopsea este important sa se tina cont in primul rand de tipul de „substrat” (pardoseala) ce dorim sa-l vopsim. 

Dupa ce stim ce tip de pardosela dorim sa vopsim, este foarte important sa luam in considerare conditiile mediului la care va fi supusa vopseaua (pardoseala vopsita): conditiile de trafic, rezistentele la agresivitatea mecanica externa, temperatura la care va fi supusa suprafata, daca suprafata va trebui sa reziste la agenti chimici precum acizi, produse petroliere etc, culoarea ce o dorim si nu in ultimul rand aspectul (lucios, texturat)etc. Pentru diferite proiecte se vor utiliza produse diferite.

Vopselele epoxidice fara solvent sunt cele mai utilizate atat pentru spatiile comerciale cat si industriale, deoarece confera durabilitate si rezistente bune. Ele in schimb au costuri mai mari per m2 si sunt aplicate in general de firme specializate deoarece se pot aplica la grosimi mai mari (1-5mm) comparativ cu vopsele epoxidice in solvent care se aplica la grosimi mici de aproximativ 200µm. 

Pentru spatii in care avem temperaturi extreme (frigidere industriale), suprafete rezistente la impact precum cele din fabrici, pentru fabricile din alimentatia publica, servis auto si zonele ce trebuie sa reziste la acid/produse chimice, tipurile de vopsele recomandate pot fi altele. 

Pentru obtinerea rezultatelor optime  cand aplicam astfel de produse, pregatirea suprafetei de  beton joaca un rol foarte important. 

Betonul este un amestec de ciment Portland, nisip, pietris, si apa. Betoanele pentru pardoseli necesita pregatiri foarte diferite inainte aplicarii vopseleor epoxidice de pardoseala.

Betonul poate fi aplicat recent sau poate fi vechi fiind murdar, avand crapaturi, sau poate fi sfaramicios. 

O alta situatie ce va fi tratata diferit, este atunci cand pardoseala are aplicata o vopsea veche. In acest caz trebuie sa ne asiguram ca suprafata este curata si nu avem zone in care vopseaua veche nu prezinta aderenta la beton.


Este recomandat ca pentru toate cazurile pregatirea suprafetei sa se faca mecanizat inainte de aplicarea vopselei.Metodele recomandate de pregatire a suprafetei sunt:

· Scarificare – Se pot atasa la aceste masini aspiratoare pentru a preveni formarea prafului. Pentru aceste masini se recomanda utilizarea discurilor diamantate sau pietrelor din carbura de siliciu (carborundum blocks).

· Slefuire - Se pot atasa la aceste masini aspiratoare pentru a preveni formarea prafului. 

· Sablarea – se utilizeza echipamente speciale. Se utilizeza in general pentru suprafete mari.

Beton nou aplicat

Daca dorim sa aplicam vopsele epoxidice de pardoseala, pe un beton nou aplicat, se recomanda sa se astepte aproximativ 30 zile pentru ca acesta sa fie uscat. In cazul betoanelor de grosimi foarte mari  timpul de uscare poate fi chiar mai lung.

Pentru a testa daca un beton nou este uscat suficient sau daca exista apa in beton, se poate pune o bucata de 1mx1m folie de plastic sau alt material plastic transparent pe suprafata betonului pentru 24 ore. Daca betonul nu este uscat suficient in zona foliei de plastic vaporii de apa ce parasesc betonul vor fi „prinsi” subt aceasta, astfel incat vor inegri betonul in acea zona.Aceasta operatie se va repeta la aproximativ 3-5 zile pana cad nu se va sesiza nici o diferenta de culoare intre zona acoperita cu folia de plastic si restul suprafetei.

NOTA: daca dupa cateva saptamani, la o noua testare,sub folia de plastic nu se observa nici o modificare (zona tot se inegreste), acest lucru poate fi cauzat de infiltratiile de apa de sub placa de beton. 

Daca suprafata de beton este in conditii bune (fara crapaturi, zone sfarmicioase, urme de ulei etc) trebuie totusi continuata pregatirea acestuia, pentru a obtine o aderenta foarte buna a sistemului epoxidic.

In cele mai multe cazuri, pe suprafetele noi de beton se poate observa un reziduu alb numit „lapte de ciment”. Acest fenomen se numeste eflorescenta betonului si acest reziduu trebuie indepartat inainte de a aplica vopseaua epoxidica pentru pardoseala.. 

Eflorescenta consta in acumulari de diferite saruri (de calciu, sodiu, potasiu, magneziu, cloruri si sulfati), care se ridica la suprafata betonului in timpul uscarii acestuia. Acumularile mari pot fi indepartate prin periere, iar acumularile reziduale prin spalare cu apa curata. 

In cazul betoanelor vechi unde aceste acumulari de saruri au dus la formarea de carbonat de calciu sau magneziu(saruri care nu mai sunt solubile in apa), indepartarea acestora necesita utilizarea de agenti de curatare sau acizi.

In alte cazuri, se poate folosi si spalarea cu apa la presiune a suprafetei ce se doreste a se vopsi (presiuni intre 2500 - 3500psi). Atentie: la aceste presiuni se poate realiza chiar dezintegrarea betonului. 

NOTA: toate zonele in care apa pare a se cumula sau exista o respingere de catre beton, este posibil sa fie impurificate cu ceara, ulei, vaselina sau alti contaminanti uleiosi. Pentru aceste zone, daca este cazul, se va utiliza TSP, (Tri-sodium-phosphate – fosfat trisodic) sau alti degresanti; aceste zone se vor trata prin periere cu degresanti pana ce se va observa ca apa penetreaza betonul. Dupa utilizarea agentilor de degresare este necesara indepartarea acestora de pe suprafata prin spalare la presiune. 

Dupa spalarea la presiune, suprafata va fi reexaminata atent, deoarece pot fi evidentiate unele defecte precum crapaturi, exfolieri ce trebuiesc reparate pentru ca suprafata dupa vopsire sa aiba aspectul corespunzator. 

Vopselele epoxi de pardoseala pot acoperi crapaturile foarte fine ale betonului, insa pentru crapaturile mari, acestea trebuiesc umplute cu un chit special pentru crapaturi. Odata ce suprafata a fost spalata cu apa curata la presiune si degresata (daca a fost cazul), intreaga suprafata trebuie decapata pentru a asigura o aderenta buna intre beton si vopseaua epoxidica. Pentru decapare se foloseste un amestec de 20 : 1  apa si acid clorhidric ce va fi dispersat pe suprafata betonului, pardoselii. Se va lasa aproximativ 20 minute dupa care se va spala cu apa foarte bine, pentru a indeparta restul de acid ce nu a reactionat cu impuritatile de pe suprafata betonului. 


Betoane „sigilate” (tratate cu produse sigilante siloxanice sau de alta natura)

In general suprafetele pe care se aplica vopselele de pardoseala trebuie sa fie poroase pentru a se crea o aderenta buna. Daca o suprafata de beton a fost „sigilata” este recomandat sa se realizeze o operatie de slefuire a acesteia. Daca avem suspiciuni ca o suprafata a fost sigilata, putem sa o verificam stropind-o cu apa; daca apa este absorbita de beton, atunci acesta  este poros si se poate aplica stratul de vopsea; daca apa ramane la suprafata este recomandata utilizarea de metode mecanice de slefuire. 


Betoane vopsite

Un nou strat de vopsea poate fi aplicat peste cel deja existent, doar daca existentul strat este aderent la beton.

In acest caz pregatirea betonului consta in::

  • Indepartati vopseaua de pe zonele cu aderenta slaba. Un razuitor specializat pentru aceste operatii poate fi utilizat pentru suprafete mici. Peste stratul de vopsea cu aderenta buna se poate aplica fara probleme urmatorul strat. Daca peste vopseaua veche epoxidica a fost aplicat un strat de vopsea poliuretanica, acesta trebuie indepartat prin metode mecanice precum slefuirea inainte de aplicarea noului strat.
  • In cazul in care suprafata  este contaminata cu ulei, suprafata va fi tratata cu un degresant corespunzator urmat de spalare cu apa curata. Nici o vopsea nu va adera pe suprafete pe care exista ulei, grasimi sau alte produse uleioase.
  •  In cazul suprafetelor ce au vopsea lucioasa, acestea vor fi slefuite, pentru a obtine rugozitatea necesara pentru o aderenta buna a stratului urmator.
  • Vopseau veche  cu aderenta slaba sau unde aceasta este deja desprinsa de beton  va fi indepartata utilizand polizoare, scrificatoare sau sablarea.


Aplicarea vopselelor  epoxidice

Daca suprafata betonului a fost pregatita corespunzator (curatata, degresata, decapata), mai esista doi factori ce trebuiesc luati in considerare in timpul aplicarii vopselei epoxidice. 

Cei doi factori sunt: temperatura si umiditatea mediului care pot afecta rezultatul aplicarii. 

In general, vopselele epoxidice pentru pardoselei trebuie aplicate la temperaturi cuprinse intre  15ºC si 30ºC. Umiditatea relativa a aerului nu trebuie sa fie mai mare de 80 %, (aplicarea la valori mai mici este benefica). 

Daca temperatura si umiditatea sunt in domeniul recomandat se trece la amestecarea componentilor vopselei si aplicarea acesteia. Aplicarea se va realiza in conformitate cu recomandarile producatorului de vopsea. Sunt cazuri in care se recomanda utilizarea unui grund de impregnare inaintea aplicarii stratului de baza.